Din cauza contextului economic actual, spun expertii in resurse umane, multi angajati vor accepta joburi mult sub nivelul lor de pregatire doar pentru a avea un loc de munca. Daca anul trecut candidatii aveau de unde sa aleaga un job, astazi sunt destul de multe situatii in care si cei foarte bine pregatiti intampina dificultati in gasirea unei slujbe. Expertii in resurse umane prevad ca anul acesta tendinta se va schimba si ca multi oameni vor accepta joburi sub pregatirea lor profesionala.
Evident, cea mai intalnita explicatie pentru acest fenomen este lipsa altei oportunitati, situatie in care este nevoie de o "umbrela" pentru vreme rea. Iar cazuri de acest fel, spun expertii in resurse umane, se intalnesc peste tot, la toate nivelurile.
"Am vazut trainer care s-a facut sofer de taxi, sub pretextul ca doreste sa incerce si altceva, am vazut antreprenor care tocmai isi vanduse business-ul si care cauta un job de reprezentant de vanzari, asa, ca experiment, precum si o persoana assistent manager care voia sa fie vanzatoare intr-un butic la metrou fiindca salariul i se parea mai atractiv", spune Viorel Apetrei, membru in HR Club si director executiv la MTW Romania (firma specializata in training si consultanta).
Alta cauza pentru care supracalificatii accepta posturi marunte este recompensa uneori mai generoasa. "Alteori, candidatii nu inteleg prea bine calificarea necesara postului pentru care opteaza", spune Lucia Popescu, membru in HR Club si directorul departamentului de resurse umane de la Search Corporation (companie specializata in planificare, proiectare, consultanta, managementul proiectelor). La aceste motive, spun expertii, s-ar putea adauga si comoditatea.
Consecintele, atrage atentia Roxana Mocanu, membru in HR Club si director la HR Vocational School, de la Codecs, sunt grave si cu bataie lunga: "angajati frustra