Prin folosirea medierii - procedura de solutionare amiabila a conflictelor, ca alternativa la procesele din justitie - numarul proceselor care ajung in instanta de judecata ar putea fi redus cu pana la 80%, sunt de parere membrii Uniunii Nationale a Mediatorilor din Romania (UNMR) prezenti la un eveniment care a avut drept scop promovarea medierii si a profesiei de mediator.
Companiile sau persoanele fizice pot apela la mediere pentru orice fel de conflict de natura comerciala sau civila. Spre exemplu, prin mediere pot fi solutionate situatii in care o companie este nemultumita de intarzierea platii unor facturi, atunci cand cealalta parte nu a respectat executarea unor obligatii din contract sau constructorul intarzie lucrarea.
Vicepresedintele Camerei Deputatilor Bogdan Olteanu, prezent la eveniment, a declarat ca in acest moment medierea nu poate fi facuta obligatorie, insa poate exista o recomandare in acest sens, adresata partilor implicate. "Exista mari sanse ca pana in iunie sa introducem o reglementare prin care medierea sa fie recomandata de catre magistrat, inainte ca partile sa mearga in instanta", a spus Olteanu. In prezent, exista peste 650 de mediatori autorizati, iar onorariile pentru o mediere pornesc de la 500 de lei (120 de euro). Un mediator castiga circa 4-500 euro pe luna, deocamdata fiind putine cereri.
"Avem o lege a medierii, un tablou al mediatorilor, dar cam atat. Deocamdata, medierea este Cenusareasa justitiei", spune Claudiu Ignat, copresedinte al UNMR.
Pentru a deveni mediator trebuie absolvit un curs de training acreditat de Consiliul de Mediere. In plus, trebuie studii superioare in orice domeniu, cel putin trei ani de experienta de lucru, precum si un cazier fara condamnari penale.
Legea 192/2006, care reglementeaza medierea si profesia de mediator, recomanda rezolvarea conflictelor prin mediere atat in dr