Mina de fier din Kiruna „împinge“ continuu mica localitate suedeză spre nord-vest. Sursa: AFP
Oraşul cel mai nordic al Suediei, Kiruna, se va mai apropia un pic de Polul Nord: locuitorii săi îşi vor muta bunurile şi locuinţele, bucată cu bucată, pe o distanţă de câţiva kilometri. Potrivit AFP, faliile provocate de o mină situată în apropiere riscă să şteargă de pe hartă oraşul, cu o populaţie de aproximativ 18.000 de locuitori. La Kiruna se exploatează şi astăzi „cel mai mare filon de fier din lume“, iar localnicii ştiu de destulă vreme că aşezarea lor este condamnată de extinderea continuă a minei. Soluţia asupra căreia s-au hotărât, mutarea oraşului, este însă departe de a fi una facilă.
„Avem, în primul rând, o mulţime de probleme tehnice: trebuie să mutăm calea ferată, autostrada, reţeaua de electricitate, canalizarea şi în cele din urmă locuinţele“, explică Christer Vinsa, şeful proiectului de „transformare“ a Kirunei. „Dar cea mai mare provocare este punerea la punct a unei mutări care să păstreze sufletul oraşului şi să-i facă pe oameni să vrea în continuare să trăiască în el“, a adăugat Vinsa. Deşi există puţine semne despre iminenţa pericolului care pândeşte, câteva cartiere din centru mai au doar câţiva ani până vor deveni nelocuibile.
„În cel mai rău caz, nu voi mai putea lucra aici din 2013“, spune Vinsa, referindu-se la biroul său din incinta unui hotel central, o clădire din cărămidă cu un imens orologiu de fier deasupra. Proiectul prevede deplasarea în etape a între gului oraşcu 4 kilometri spre nord-vest, gigantica lucrare fiind preconizată a dura până în 2099. Anders Lindberg, purtător de cuvânt al grupului public care exploatează mina, spune că „s-a ştiut întotdeauna că filonul merge spre oraş“. „Dar acum peste 100 de ani, când a fost fondat Kiruna, oamenii credeau că vor trece 1.000 de ani până ce galeriile să a