» Trezoreria Statelor Unite a facut public marti un plan de asanare a sectorului financiar american, care ar putea costa pana la 2.000 de miliarde $. Planul de Salvare Financiara a dezamagit insa pietele. Nici aprobarea in Senat a Programului de Redresare Economica nu a putut opri caderile semnificative inregistrate de bursele americane si europene.
Investitorii din intreaga lume, dar mai ales cei din Statele Unite, au primit cu scepticism strategia de redresare a sectorului financiar, prezentata marti de secretarul Trezoreriei SUA, Timothy Geithner. Indicii Dow Jones si Nasdaq au cazut cu mult peste 4%, in timp ce indicatorul cel mai cuprinzator, S&P, a inregistrat un recul de aproape cinci procente. Reactia – reeditata si in Europa prin scaderi ceva mai mici, dar superioare pragului de 3% – a fost, paradoxal, prima consecinta a Planului de Salvare Financiara (PSF) lansat de Geithner. Strategia, care, conform Trezoreriei, nu are cum sa dea roade intr-un timp atat de scurt, are ca scopuri reluarea creditarii si deblocarea sistemului financiar de peste Ocean, sufocat de activele toxice si de blocajul care sugruma asa-numita economie reala – sistemul economic, mai putin sectorul financiar.
Planul lui Geithner, care si-a declarat ca scopuri "mobilizarea capitalului privat" si recurgerea la fonduri de stat doar ca ultima solutie, a fixat patru obiective majore. Primul dintre ele consta in stabilizarea sectorului financiar si restabilirea increderii prin instituirea unor norme unitare de evaluare a sanatatii bancilor, prin "testarea" lor de catre organismul de reglementare pentru a li se aprecia fiabilitatea in conditiile crizei si – in caz de nevoie – finantarea lor cu fonduri de stat, sub rezerva unor conditii stricte pentru directionarea banilor exclusiv catre creditarea sistemului privat. Setul de conditii include limitarea dividendelor la 1