La aproape o lună şi jumătate de la începutul anului, numărul tranzacţiilor imobiliare este în continuare mic. Potrivit specialiştilor din domeniu, 2009 este primul an după Revoluţie care debutează în acest fel.
Nici aderarea la UE, urmată de o creştere masivă a preţurilor, nu a avut un aşa impact asupra pieţei imobiliare cum a avut criza economică. La aproape o lună şi jumătate de la începutul anului, piaţa se menţine îngheţată, chiar dacă, spun specialiştii, se observă o uşoară creştere a numărului celor care se interesează. „Sunt semne că s-ar putea dezgheţa piaţa. Clienţii au început să caute, dar sunt în aşteptare. Vor să vadă ce se întâmplă cu euro şi cu preţurile din piaţă“, a declarat Teodor Popescu, managerul agenţiei Dorcas Imobiliare, care a explicat că 2009 este primul an după Revoluţie care debutează cu scăderi majore ale tranzacţiilor imobiliare. Asta nu înseamnă însă că de la începutul anului nu s-au făcut tranzacţii. „Terenuri au mai început să cumpere. Vine primăvara şi vor să se pregătească, astfel încât să poată începe construirea unei locuinţe cât mai curând. S-a vândut, în general, ce e mai ieftin - terenuri cu suprafeţe mici, cu preţuri între 8 şi 15 euro“, a spus Bogdan Buzatu, directorul altei agenţii imobiliare.
Scade oferta
Totuşi, nu se poate vorbi de o tendinţă în acest sens. „Se observă o indiferenţă a cumpărătorilor. Numărul persoanelor interesate să cumpere tinde spre zero. Avem semnale de la notari că nu este vorba de faptul că ocolesc agenţiile, ci asta este atitudinea generală“, a spus Nicu Răduţ, directorul agenţiei Unic. La indiferenţa cumpărătorilor au reacţionat şi proprietarii, foarte mulţi începând să-şi retragă imobilele de la vânzare. „Scade oferta din piaţă. Mulţi au renunţat, cel puţin pentru o perioadă. Foarte mulţi vânzători s-au retras pentru că nu vor să lase din preţ“, a adăugat Nicu R