Copii de 12-13 ani cu sute de dosare penale. Infractori fără buletin, din familii destrămate, care trăiesc la limita sărăciei. Şi poliţişti care profită de situaţia lor pentru a ieşi bine la bilanţuri. E situaţia demascată de un comisar-şef din Poliţia Mediaş, judeţul Sibiu, care sesizează de un an IGPR şi MIRA cu privire la "oamenii legii" care "îşi ascund incompetenţa în spatele unor copii", care ajung să recunoască infracţiuni pe care nu le-au comis. "Convinşi" cu bani, cu prăjituri sau cu bulanul.
Doru D. are 14 ani şi de doi ani fură din maşini. Spune că s-a învăţat cu banii. Vorbeşte degajat, de faţă cu mama lui, despre felul în care deschide autoturismele, despre ce fură şi despre ce face cu prada. Mama nici nu clipeşte. Doru e "mare", ştie el ce face. Ea mai are un copil mic, bolnav, de care trebuie să îngrijească. Furturile lui Doru o deranjează numai în măsura în care îi întrerup rutina, o iau de lângă celălalt copil ca să meargă la poliţie atunci când băiatul dă declaraţii. Femeia povesteşte că, într-o dimineaţă, poliţiştii l-au luat pe Doru la sediu, pentru că în noaptea aceea fusese spartă o vilă. "Am mers şi eu - de multe ori nu pot merge, că mai am un copil bolnav. El fusese în noaptea aia la fra'su... Dacă nu eram eu acolo, fapta era pe el. Acum câtva timp au fost sparte nişte grădiniţe şi tot pe el au vrut să pună, dar după o săptămână au prins autorul."
Atât Doru, cât şi alţi copii din Mediaş spun că poliţiştii încearcă să rezolve dosarele rămase cu autori necunoscuţi, "punându-le în cârca lor". Potrivit art. 99 din Codul Penal, "minorul care nu a împlinit vârsta de 14 ani nu răspunde penal". "Sunt dosare acolo la care nu găsesc (autorul - n.r.) şi ne cheamă pe noi... Te cheamă acolo (la poliţie - n.r.) şi te întreabă: «Ştii ceva de fapta asta?». «Păi nu...» «Păi cum nu?» şi se apucă şi spun că au urme, că ştiu că