Institutul Naţional de Statistică (INS) confirmă faptul că deprecierea leului ne scumpeşte viaţa neaşteptat de mult.
Inflaţia din luna ianuarie a fost de 1,24%, peste aşteptările analiştilor care previzionau o inflaţie cuprinsă între 0,9% şi 1,1%. În aceste condiţii, ţinta de inflaţie pe care Banca Naţională şi-a propus-o pentru acest an, de 3,5% plus/minus un punct procentual, devine greu de atins. Cel mai mult s-au scumpit, luna trecută, serviciile, pentru care românii au scos din buzunare cu 3,27% mai mulţi bani.
Cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat la telefon - 7,71%, şi la biletele de avion - 7,68%. Costurile cu serviciile de apă, canal şi salubritate s-au mărit cu peste 2%, iar transportul urban - cu 1,61%.
Alimentele s-au scumpit cu 0,71%. Cele mai mari creşteri de preţuri le-au avut, în ianuarie, cartofii - 4,67% şi conservele de legume - 2,29%. Preţul pâinii a crescut uşor, cu 0,25%, al laptelui cu 0,6%, iar al brânzei cu 1,08%. În schimb, uleiul s-a ieftinit cu 0,8%.
Preţuri mai mari la maşini şi ţigări
Inflaţia în ceea ce priveşte mărfurile ne a limentare a fost de 0,83%. Cele mai afectate au fost autoturismele şi piesele de schimb, care s-au scumpit cu 3,65%, şi ţigările, care au avut preţuri cu 2,54% mai mari. Preţurile cărţilor, ziarelor şi revistelor au avansat cu 1,38%, iar ale combustibililor - cu 1,53%. În acelaşi timp, încălţămintea din piele s-a ieftinit uşor.
Anul trecut, rata inflaţiei a fost de 6,3%, în uşoară scădere faţă de anul 2007, când s-a situat la 6,57%. Ţinta de inflaţie stabilită pentru anul trecut de Banca Centrală a fost de 3,8% plus/minus un punct procentual, fiind depăşită cu 1,5 puncte.
Reprezentanţii INS au anunţat că ponderea mărfurilor nealimentare a scăzut în formula de calcul a inflaţiei, iar ponderea alimentelor şi a s