Doi români au câştigat dreptul de a-şi înmatricula gratuit maşinile. Sursa: Mihai Şoica
Până când ministrul mediului, Nicolae Nemirschi, va micşora taxa de primă înmatriculare, triplată de guvernul Tăriceanu în decembrie 2008, există deja români care au reuşit să o desfiinţeze în justiţie.
Este şi cazul a doi locuitori ai judeţului Cluj, care au câştigat irevocabil în justiţie dreptul de a-şi înmatricula maşinile fără să plătească vreo taxă. Aceste sentinţe nu pot fi considerate precedente juridice, dar ele pot inspira şi alte instanţe.
„Mi-am dat seama că era vorba despre o discriminare“
Primul clujean care a câştigat irevocabil dreptul să-şi înmatriculeze maşina este Radu Cristea. El este chiar fratele avocatului Florin Cristea, cel care l-a reprezentat în procesul împotriva Serviciului de Înmatriculări de pe lângă Prefectura Cluj.
Radu Cristea şi-a cumpărat o maşină second-hand din Germania. „Ca să o înmatriculez am fost obligat să plătesc taxă de poluare, iar pentru o altă maşină, un Logan, nu. Atunci am decis să mă adresez justiţiei, pentru că este dreptul meu. M-am gândit de la început că o să câştig, deoarece mi-am dat seama că era vorba despre o discriminare, care creează diferenţe între cetăţenii români“, susţine Radu Cristea. Instanţa s-a pronunţat în cazul lui pe 26 septembrie 2008.
Al doilea este Florin Petean, din Turda, care şi-a cumpărat un BMW şi a refuzat să plătească taxa de primă înmatriculare, pe motiv că aceasta ar fi discriminatorie. Tribunalul Cluj a admis cererea lui Petean şi, pe 5 decembrie, i-a dat câştig de cauză dispunând ca Ser viciul de Înmatriculări din cadrul Prefecturii Cluj să înmatriculeze maşina fără plata taxei de poluare.
În ambele cazuri, sentinţa a rămas definitivă şi irevocabilă, deoarece statul, prin Prefectura Cluj, nu a făcut recurs