Preşedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor afirmă că brigăzile de arbitraj de la noi sunt supuse unei mari presiuni înainte şi după desfăşurarea meciurilor.
- Se anunţă un retur de foc, iar asta înseamnă că, probabil, şi arbitrii vor avea mai multe probleme. Aveţi deja emoţii pentru ei?
- Nu pot spune că deja am emoţii, nu am motive. Am încredere în ei. Îmi fac însă griji pentru arbitri. Nu neapărat că vor greşi, cât mai ales pentru presiunea la care sunt supuşi şi probabil vor mai fi. Ei sunt implicaţi aiurea de conducători şi de alţi oameni de fotbal în disputele lor. Din păcate, totul cade mai nou pe umerii arbitrilor. Cum să spun? Presiunea începe mai ales înainte de joc, apoi continuă după meciuri. Şi asta o fac foarte mulţi finanţatori şi conducători în mod nejustificat. Într-un meci de fotbal, de regulă unul câştigă, iar celălalt pierde (mai sunt şi rezultatele de egalitate), dar, în general, cel care pierde continuă cu reproşurile la adresa arbitrilor. Se uită în mod voit faptul că în toate campionatele de fotbal ale lumii sunt greşeli. Indiferent de experienţa şi valoarea unui arbitru, greşeli apar în mod inerent. Repet, în toate ţările cu fotbal dezvoltat există probleme de arbitraj, dar nu se fac asemenea acuzaţii nedrepte ca la noi.
Conducătorii aruncă totul pe umerii arbitrilor
- La noi sunt destule greşeli, aşa că motive ar fi din partea celor care investesc în fotbal să critice!
- V-am explicat că se pune foarte mare presiune pe arbitri, mai ales înainte de meci, iar ei sunt oameni, nu calculatoare, mai şi greşesc. S-a făcut însă o regulă la unii conducători, aceea de a pune totul numai pe seama greşelilor arbitrilor. Avem arbitri tineri, fără experienţă, trebuie să le dăm încredere. În urmă cu ceva ani, am scos din arbitraj acel lot de nouă arbitri şi i-am înlocuit cu alţii tineri. Nu pot să capete experien