Cartea scriitorului Ismail Kadare, „Amurgul zeilor stepei”, poate fi achiziţionată din librării, începând de săptămâna aceasta. Kadare a fost nominalizat de mai multe ori la Premiul Nobel şi a obţinut, în 2005, premiul internaţional Man Booker Prize. Romanul autorului albanez vorbeşte despre dragoste şi Moscova – tărâmul marilor scriitori, dar şi al incertitudinilor şi iernilor reci.
Şi totuşi, cartea se deschide pe o plajă a Mării Baltice. Nu e frig, nu ne aflăm la Moscova, ci la Riga, unde se aude de peste tot limba rusă şi una dintre discuţiile semnificative gravitează în jurul straniei morţi a scriitorului rus Fadeiev.
Eroul cărţii se gândeşte la Lida Snieghina, iubita sa de la Moscova, în timp ce întâlneşte, în vacanţa care se scurge în ritm monoton, o femeie care îi aminteşte de Lida. Primul capitol, liniştit şi liniar, pregăteşte cititorul pentru intrarea în lumea moscovită a furtunilor politice.
Lenin şi Stalin, cuvinte “la modă”
Acţiunea se petrece la sfârşitul anilor ’50, când se vorbeşte intens despre Stalin, Lenin şi comunism. „Simţeam şi eu că mă lăsasem cucerit de personalitatea lui Lenin, ceea ce devenise un fenomen la modă.
Un coleg de facultate îmi spusese că este metoda cea mai sigură de a-l minimaliza pe Stalin”, notează eroul, albanez de origine, în personalitatea căruia pot fi descoperite numeroase elemente biografice.
Ne aflăm aşadar în anul 1958, an în care Boris Pasternak primeşte Premiul Nobel, iar relaţiile albano-sovietice devin tot mai distante, tulburând liniştea tânărului venit din Albania pentru a studia literatura la Institutul Maxim Gorki din Moscova.
Îndrăgostit de fascinanta Lida, eroul îi ascunde fetei, care manifestă aversiune faţă de ipocrizia viitorilor scriitori care urmează cursurile Institutului, că are veleităţi literare. @N_