* sunt tineri, unii inca la liceu si incearca sa se exprime prin acest tip de arta urbana * nu doresc sa faca rau nimanui, nu scriu injurii pe ziduri, ci voar doar sa se faca cunoscuti si sa transmita un mesaj societatii * vor sa fie intelesi si lasati sa se desfasoare fara sa fie amendati de Politie sau alungati de cetatenii furiosi
Se numesc Nesk, Y2K si Risk. Cel putin acestea sunt numele cu care isi semneaza operele. Opere pe care, daca am fi mai atenti atunci cand mergem pe strada, le-am vedea din loc in loc. Este vorba despre tinerii pentru care graffiti nu este numai un mod de a-si incerca talentul de desenator sau de a-si petrece timpul liber, ci chiar un mod de viata. Ne-am intalnit cu ei la periferia orasului, in mijlocul unui camp plin de gunoaie, unde se gasesc niste cladiri dezafectate. Tot ceea ce le trebuie este un perete pe care sa deseneze. Prefera locurile marginase, deoarece politia nu ar vedea ceea ce fac ei ca pe o forma de arta, ci ca pe una de vandalism.
"Nu scriem porcarii pe ziduri. Noi desenam"
Nesk are 20 de ani si face acest lucru de 5 ani. Este cel mai cunoscut din Braila dar si cel mai "batran". Pentru el, acesta este mijlocul cel mai bun de a se exprima si de a protesta impotriva societati care nu intelege aceasta forma de arta urbana: "M-am apucat acum 5 ani, intai cu schite pe hirtie, apoi cu lucrari mai simple pe pereti, iar apoi am trecut la lucrari importante, complexe, nu numai pe ziduri, ci si pe tramvaie, metrouri, orice suprafata mare pe care lumea o poate observa. A fost greu la inceput, ca trebuia sa strang bani pentru spray-urile de vopsea, insa acum muncesc si cam jumatate din salariu se duce pe vopsea. La inceput eram mai multi, dar pe parcurs s-au lasat, eu sunt cel mai batran", ne povesteste Nesk.
Y2K s-a apucat de graffiti acum un an, acum este in clasa a XI-a la CN "Murgoci" si vrea sa s