Castigul bancilor din diferentialul dintre dobanda la credite si cea la depozite a ajuns in noiembrie sa fie cu 50% mai redus decat in urma cu un an, arata datele BNR.
In luna noiembrie 2008, marja de castig din creditare a fost in medie de 3,32% la portofoliul in lei si de 2,56% la euro, arata datele BNR pentru clientii persoane fizice.
Totusi, comparativ cu luna precedenta, marjele de castig s-au majorat usor atat la lei, cat si la euro, in conditiile in care dobanzile la depozite nu au mai tinut pasul cu cele la credite.
"Ingustarea marjei de dobanda este determinata de lupta foarte stransa care se duce pe partea de atragere de depozite. Cresterea costurilor la finantarea externa inseamna dobanzi mai mari care-i impovareaza pe cei care trebuie sa le plateasca.
Este greu de spus daca bancile vor transmite clientilor in egala masura cresterea costurilor. Depinde cat de agresiva a fost fiecare banca in parte in ultimii ani si ce strategie va avea fiecare in fata acestui an dificil", spune Lucian Anghel, economist-sef al BCR.
Dobanzile percepute de banci la creditele in lei au "spart" intervalul in care se situau de cel putin doi ani, urcand cu aproape trei puncte procentuale intr-o singura luna. In noiembrie, dobanda medie la creditele de retail acordate in lei a sarit la 17,45%, de la 14,98% cat era in octombrie.
Pe partea de depozite in lei, dobanzile au urcat la niveluri fara precedent in ultimii trei ani. Resursele populatiei erau remunerate in noiembrie printr-o dobanda medie record de 14,13%, fata de octombrie, cand dobanda medie la lei era de 11,86%. Fata de inceputul anului 2008, dobanda oferita de banci la lei practic s-a dublat.
Din moment ce atat dobanda la depozite, cat si cea la credite au fost majorate in acelasi ritm, diferenta dintre ele, marja de dobanda, s-a mentinut tot in jurul nivelului de 3%, cat era si in