Sudorii, maistrii, constructorii, electricienii, mecanicii auto sau frigotehnistii, angajati care nu au studii superioare, pot castiga pe luna si peste 1.000 de euro net, potrivit unei analize realizate de ZF.
La acestia se adauga agenti de vanzari sau specialisti IT care elaboreaza aplicatii web care si ei pot castiga comparabil cu un absolvent de automatica si calculatoare, cibernetica sau finante-banci.
"Am cunoscut o persoana care lucra in vanzari si care ocupa chiar o functie de conducere chiar daca nu avea studii superioare. Pe de alta parte, sunt absolventi de liceu care dezvolta diverse aplicatii web si care castiga 1.000 - 1.500 de euro sau peste 1.500 de euro intr-o luna", spune Vivien Untaru, general manager la firma de recrutare Von Consulting.
Un salariu de peste 1.000 de euro pentru un muncitor fara studii superioare reprezinta o suma consistenta in conditiile in care salariul mediu brut pe economie in primele 12 luni ale anului trecut a fost de circa 470 de euro.
"Cel mai bine platiti angajati fara studii superioare sunt cei care au joburi foarte specializate, cum ar fi electricienii, contructorii de schele metalice, maistrii, frigotehnistii, sudorii sau mecanicii", spune Gina Dobric, general manager la compania de recrutare Human Capital Solutions (HCS).
Producatorul de utilaje pentru industria chimica Griro Bucuresti are circa 600 de angajati, dintre care 110 sunt sudori. "Sudorii cu experienta angajati in companie pot castiga in jur de 1.000 de euro lunar", spune Radu Balan, directorul general al companiei. El mentioneaza ca partea variabila din venitul lunar al unui sudor poate depasi chiar si de doua ori partea fixa a venitului, in functie de cat de performant este angajatul sau de orele suplimentare pe care le petrece la serviciu.
Potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), angajatii care