Întreţinerea plantelor exotice costă autorităţile 7.500 de lei pe an Palmierii pe care Primăria Craiova a dat aproximativ 40.000 de lei sunt atent îngrijiţi de Regia Autonomă pentru Administrarea Domeniului Public şi Fondului Locativ. Cei 40 de curmali şi 15 palmieri nefructiferi sunt ţinuţi cu mare grijă la temperaturi cuprinse între 16 şi 20 de grade în serele regiei.
Îngrijitorii spun că sunt cu ochii pe plantele exotice în permanenţă, că nu le scapă nicio crenguţă îngălbenită, nicio gâză care îşi află locul pe frunzele palmate sau lanceolate ale palmierilor. „Fertilizarea solului se face constant, la fel şi tratamentul împotriva dăunătorilor. Nici praful nu e lăsat să se depună pe VIP-urile serei! Frunzele palmierilor sunt şterse periodic de colb“, a declarat Marian Jilcu, şeful Secţiei de Spaţii Verzi a RAADPFL.
Palmierii vor fi scoşi în centrul oraşului abia la finele lunii aprilie sau începutul lunii mai. Locaţiile vor fi aceleaşi: atât în faţa Primăriei şi Prefecturii, cât şi pe Strada Unirii, de-o parte şi de alta, de la Mercur până la CEC. Leandrii vor împodobi şi ei Craiova, intercalaţi cu palmierii. Mutarea plantelor exotice din sere pe stradă nu e lucru uşor. Acestea sunt amplasate în locaţiile selectate direct în ghivece, pentru că solul de care au nevoie este incompatibil cu solul din centrul oraşului.
Tratament special împotriva dăunătorilor
Şi pământul din glastrele în care sunt ţinuti palmierii are parte de tratament special: îngrăşământ adiţional, dar şi tratare împotriva dăunătorilor. Palmierii achiziţionaţi de Primăria Craiova în 2008 fac parte din două tipuri de curmali, care, din cauza climei, nu dau rod, şi un tip de palmier cu rol exclusiv decorativ. Curmalii nu depăşesc doi metri înălţime, în timp ce palmierul decorativ poate ajunge şi la şapte metri.