Doina Rusti s-a afirmat ca prozatoare, fiind adusa in centrul atentiei de catre Editura Polirom, prin colectia Ego. Proza , coordonata de Lucian Dan Teodorovici. Romanele ei au fost bine primite de critica literara inca de la prima aparitie, cu volumul Omuletul rosu (Ed. Vremea, 2004), gratulat cu Premiul Ad visum pentru debut si cu Premiul pentru proza al revistei Convorbiri literare . Romanul Zogru , Polirom, 2006, a primit Premiul Asociatiei Scriitorilor Bucuresti si a fost talmacit in bulgara de Vasilka Alexova pentru Editura Balkani din Sofia. Urmatorul roman, Fantoma din moara (Polirom, 2008), nominalizat de revista România literara la Cartea Anului, este considerat „una dintre cele mai convingatoare si expresive fictiuni despre comunismul autohton publicate in ultimul deceniu" (Paul Cernat). Recent, Doina Rusti a terminat cel de-al patrulea roman, intitulat Lizoanca la 11 ani, aflat in curs de aparitie la Ed. Trei. In plus, interlocutoarea noastra scrie proza scurta, care a fost preluata in antologii precum Povesti erotice românesti (Ed. Trei, 2007), Basme si povestiri mistice (Ed. Paralela 45, 2007), Farse, lacrimi si o galeata de sânge, Ed. Limes, 2008. Unele povestiri au fost traduse (franceza, spaniola, engleza) si publicate in reviste europene.
- Nominalizarea la Cartea Anului 2008, cu Fantoma din moara (Polirom, 2008) si traducerea in bulgara a romanului Zogru sunt doua evenimente care au incununat finalul anului trecut. Ca specialist in simbologie, crezi in sensul ascuns al unor evenimente benefice, cum ar fi acestea?
- Nu sunt obsedata de legaturile subtile, dar nici nu pot sa le ignor. Odata, pe când eram mai tânara si mai increzatoare in mintea mea, am nimerit pe o strada cu platani cojiti, batrâni si falnici. Cautam o adresa, nu departe de Unirii, pe-o caldura bucuresteana, de-aia care