Ultima luna din 2008 arata o economie in incetinire brusca: productia industriala a cazut cu 18% an la an, dar si deficitul de cont curent s-a redus aproape la jumatate, in special datorita ajustarii importurilor. Primele vesti in ianuarie sunt de asemnea proaste: deprecierea leului a inflamat preturile de consum.
Deficitul de cont curent, care masoara iesirile de valuta din economie, a fost anul trecut de 16,87 mld. euro, in crestere cu numai 1,2% fata de 2007, potrivit datelor publicate de BNR. Deficitul de cont curent a fost in luna decembrie de 892 de milioane de euro, reprezentand doar putin peste jumatate din deficitul inregistrat in ultima luna din anul 2007. Adancirea deficitului din decembrie a fost cu mult sub asteptarile analistilor. Transferurile curente, care reprezinta in mare parte banii trimisi de romanii care lucreaza in strainatate, au fost in 2008 de peste 6 mld. euro, suma care ajuta la diminuarea deficitului de cont curent. Deficitul de cont curent al balantei de plati a coborat in 2008 la 12,1% din PIB, potrivit estimarilor, fata de aproape 14% din PIB in 2007.
Inflatia anuala a urcat in ianuarie la 6,71%, accelerand de la 6,3% in decembrie, conform datelor publicate de Institutul National de Statistica. Preturile de consum au crescut cu 1,2% doar in ianuarie, evolutia depasind estimarile analistilor care se asteptau la o inflatie mai redusa. In ianuarie leul s-a depreciat cu circa 8%, iar evolutia nefavorabila a cursului de schimb a pus presiune pe tarifele serviciilor (majoritatea exprimate in euro). Preturile la servicii s-au majorat in ianuarie cu 8,92% fata de aceeasi luna a anului trecut, pe fondul unui avans de 3,3% doar fata de luna decembrie 2008. Preturile la marfurile nealimentare au avut in ianuarie un ritm anual de crestere de 6,43%, in timp ce preturile la alimente au crescut cu 5,93%. Pentru anul acesta