Unele firme au anuntat scaderea profitului si imposibilitatea de a-si plati angajatii, altele au facut deja disponibilizari sau au dat faliment. In contextul actualei crize economice, Ministerul Muncii, Familei si Protectiei Sociale se teme ca munca la negru va lua amploare. Pe site-ul institutiei au aparut, in decurs de doua saptamani, anunturi de sanctionare a unor firme care nu au incheiat contracte de munca angajatilor. Acesta nu e decat inceputul. Oamenii tind sa accepte orice fel de compr
Unele firme au anuntat scaderea profitului si imposibilitatea de a-si plati angajatii, altele au facut deja disponibilizari sau au dat faliment. In contextul actualei crize economice, Ministerul Muncii, Familei si Protectiei Sociale se teme ca munca la negru va lua amploare. Pe site-ul institutiei au aparut, in decurs de doua saptamani, anunturi de sanctionare a unor firme care nu au incheiat contracte de munca angajatilor.
Acesta nu e decat inceputul. Oamenii tind sa accepte orice fel de compromisuri, numai sa aiba un venit care le intra luna de luna in buzunar, iar angajatorii vor profita de criza in incercarea de a-si reduce costurile.
Dumitru Cornoiu, sectretar de stat in Ministerul Muncii, spune ca, in general, firmele mici incearca, prin diverse mijloace, sa fenteze legea. „O firma mare si care se respecta are tendinta de a echilibra populatia ocupata, de a o specializa si mentine. Interesul ei este de a se organiza astfel incat sa devina performanta. Firmele mici sunt cele care incearca sa acumuleze profituri nemeritate. Iar in situatie de criza, infractionalitatea are tendinta sa creasca. Daca nu reusim sa stopam munca la negru, capacitatea de absorbtie a fortei de munca se diminueaza considerabil ”, a declarat, pentru Capital.ro, Dumitru Cornoiu.
Masuri mai dure
Legislatia in vigoare sanctioneaz