Mina Crucea-Botușana, din județul Suceava, este singura mina de uraniu în exploatare din România. Numai că autoritățile în domeniul energiei nucleare intenționează să închidă unitatea care produce anual peste 40.000 de tone de minereu de uraniu. Minereul obținut în Suceava se folosește la producția de energie electrică în cele două unități funcționale ale centralei de la Cernavodă, care consumă circa 200 de tone de combustibil nuclear pe an. Sursa: cncan.ro
1 /.
România are o rezervă de uraniu capabilă să asigure funcționarea reactoarelor de la Cernavodă în următoarele două decenii.
Ce se întâmplă după ce epuizăm rezerva?
"A fost analizată posibilitatea unui import de minereu de uraniu din Canada, Kazakhstan, Australia sau Africa de Sud", spune directorul general al Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare, Lucian Biro. Totuși, alegerea depinde de concentrația uraniului din minereu.
În acest timp, președintele CNCAN, doamna Vajda Borbala, așteaptă ca un investitor să liciteze pentru administrarea și deschiderea reactorului 3 de la Cernavodă.
Înainte de a ne întreba ce se va întâmpla cu activitatea nucleară a României în viitorul apropiat, trebuie să avem în vedere că țara noastră este și se pare că va rămâne o putere în ceea ce privește apa grea, indispensabilă producției de energie în reactoare. Totuși, nu deținem încă un depozit pentru deșeurile puternic radioactive.
Suntem cel mai important producător de apă grea
Fabrica de apă grea de la Drobeta Turnu-Severin este unitatea cu cea mai mare capacitate din lume (360 de tone/an). Mai mult, România este singura țară din Europa de Sud-Est care deține o fabrică care produce apă grea și supergrea de înaltă calitate.
Instalaţiile din cadrul sucursalei ROMAG-Prod produc cea mai pură apă grea de uz