Recesiunea globală a devenit cea mai mare ameninţare la adresa securităţii Statelor Unite, potrivit serviciilor de informaţii americane. Sursa: AP Photo
Criza economică internaţională a devenit cea mai mare ameninţare pe termen scurt la adresa Statelor Unite, cauzând instabilitate într-un sfert dintre ţările lumii şi ameninţând cu războaie comerciale distructive. Această evaluare este cuprinsă în raportul anual al serviciilor de informaţii americane, care menţionează şi că ameninţarea reprezentată de reţeaua teroristă al-Qaida a slăbit în cursul lui 2008.
Potrivit Reuters, documentul arată însă că în Afganistan situaţia securităţii s-a deteriorat şi că Pakistanul trebuie să capete control asupra graniţelor sale pentru a permite ameliorarea ei. „Criza financiară şi recesiunea globală au potenţialul să producă un val de crize economice în rândul naţiunilor cu economii emergente, în cursul anului următor“, arată raportul, care adaugă că, de asemenea, este posibil şi un val de „protecţionism distructiv“.
„Timpul este cea mai mare ameninţare a noastră. Cu cât durează mai mult începerea redresării, cu atât este mai mare probabilitatea vătămării serioase a intereselor strategice ale SUA“, se afirmă în raportul prezentat în faţa Congresului de directorul comunităţii americane de informaţii, amiralul Dennis Blair.
Terorismul rămâne o ameninţare majoră
Documentul reprezintă evaluările realizate de toate cele 16 servicii de informaţii americane şi serveşte drept reper major pentru executivul şi legislativul Statelor Unite. Blair a declarat că nu este de acord cu sugestiile potrivit cărora o victorie asupra al-Qaida ar fi posibilă în viitorul apropiat, deşi reţeaua este mai slăbită decât în anii precedenţi. Al-Qaida continuă să plănuiască atacuri împotriva Europei şi a SUA, dar priveşte Occidentul ca pe „o ţintă mai