Dupa mine, Dan Dungaciu este cea mai consecventa si mai nuantata voce credibila din Romania cu privire la Republica Moldova.
Am publicat in editia de vineri un interviu cu domnia sa despre ce e acum, dpdv politic mai ales, Republica Moldova. E un interviu de context, in perspectiva alegerilor iminente din tara de peste Prut.
Din interviu, spre degustare:
“După 1989, românii au fost în mai multe feluri pentru Chişinau: „fraţi“, dar şi „fascişti“, „parteneri privilegiaţi“, dar şi „imperialişti“. Cum/ce mai sunt(em) acum?
Depinde cine vorbeşte. Există o diferenţă majoră între ce spune guvernarea şi ce spune populaţia, apropo de România. Chestiunea este fundamentală, căci noi tindem la Bucureşti să voronizăm imaginea publicului de acolo. Credem că ce spune Voronin spune RM! Complet fals. În toate sondajele de opinie, România este percepută ca partenerul principal al RM, într-o proporţie de circa 50%, mult deasupra altor state vecine care stau undeva sub 5%. Indiferent de faptul că Bucureştiul este respins sistematic de către Chişinăul comunist.
Ciudăţenia are o explicaţie: Voronin şi ai lui nu au fost votaţi pentru discursul lor identitar, ci pentru discursul social şi economic, de o populaţie pauperizată de criza rublei de la finele anilor ’90 şi guvernări incompetente. Discursul identitar îl vedem noi mai bine de aici, de la Bucureşti, e cel mai spectaculos, „se vinde“, dar nu asta asigură menţinerea comuniştilor la putere.
Pe de altă parte, nu înseamnă că războiul imagologic al comuniştilor cu România s-a terminat. Preşedintele a considerat România – cum făceau şi bolşevicii interbelici – drept „ultimul imperiu al Europei“, plus toate epitetele pe care le-aţi menţionat. Însuşi ministrul român de Externe a fost portretizat, după recenta vizită la Chişinău, în presa oficioasă, drept „agent SIE sub acoperire MAE“.
Deci, parafrazând