Supa-crema de conopida
Ingrediente (pentru 4 persoane):o conopida (circa 1 kg), sare, piper negru, 50 g unt, 4 linguri faina, 850 ml supa fierbinte de pasare (Knorr + apa), 1 ceapa tocata mai mare, 1 tulpina de telina taiata marunt, 2 fire de patrunjel verde (tocat), 2 galbenusuri, 150 ml smantana (frisca nebatuta), putina nucsoara rasa. Pentru garnisit: 4 felii subtiri de lamaie, smantana, patrunjel verde tocat.
Mod de preparare: * Se curata conopida, se spala, se rupe bucatele, se opareste 5 minute in apa clocotita cu sare, se scurge si se pune deoparte. * Se topeste untul intr-o oala, se ia de pe foc, se adauga faina si se amesteca 1-2 minute pe flacara mica, pana ce devine cremos. Se ia de pe foc, se incorporeaza putin cate putin supa de pasare, se adauga ceapa, telina si patrunjelul, se pune din nou pe foc si se lasa sa fiarba incet 20 de minute. * Se trece zeama printr-o sita, se rastoarna intr-o oala curata, se adauga buchetelele de conopida si se lasa sa fiarba pana ce se inmoaie. Se paseaza si se pune supa-crema pe foc sa se incalzeasca. * Se bat galbenusurile cu smantana, se adauga 3 linguri de supa, se amesteca si se incorporeaza in supa fierbinte. Se lasa sa mai clocoteasca incet inca 3 minute, amestecand intruna, pana ce se-ngroasa ca o crema (nu trebuie sa fiarba). Se condimenteaza cu sare, piper si nucsoara, se toarna in farfurii si se garniseste cu cate-o felie de lamaie, peste care se pune putina smantana si se presara patrunjel verde tocat.
Pui cu ierburi aromate
Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 pui (circa 1,5 kg) taiat bucati, sare, piper negru, 25 g unt, 2 linguri ulei de masline, 1 legatura patrunjel verde, 4 cepe verzi tocate marunt, 5 linguri vin dulce (Porto), 5 linguri vin sec (alb), 1/4 l zeama concentrata de pui (Knorr + apa), 1/4 lingurita cimbru uscat, 1/2 lingurita rozmarin uscat, 1/2 lingurita t