In cadrul unui seminar desfasurat la Poiana Brasov, directorul general adjunct al BRD a adus o opt argumente care "contrazic previziunile foarte negative ala analistilor" in ce priveste situatia Romaniei. Structura exporturilor, deficitul de cont curent in scadere, depozitele nerezidentilor reprezinta cateva dintre acestea.
Argumentul 1."Datoria externa a Romaniei este de 74 de miliarde de euro, din care 24 miliarde de euro pe termen scurt. Aceasta este considerata, de catre analisti, principala problema. Este insa cazul sa ne ingrijoram? " - si-a inceput Cercel argumentatia.
Aceasta datorie pe termen scurt este compusa, in marea majoritate, din finantarile bancilor-mama catre bancile din tara. "Nu cred ca este neaparat nevoie ca aceste sume sa fie refinantate", a spus Cercel.
Situatia datoriei externe:
Datoria externa totala: 74 miliarde euroDin care:
Datorie pe temen scurt: 24 miliarde euroDatorie publica pe termen mediu si lung: 11 miliarde euroDepozite nerezidenti pe termen mediu si lung: 6 miliarde euroDatorie privata termen mediu si lung: 33 miliarde euro
Practic, a aratat oficialul BRD, necesarul estimat de refinantare reprezinta numai 10 - 15 miliarde euro, in timp ce rezervele BNR se ridica, in acest moment, la 28 miliarde euro.
"In acest context intelegem acel posibil imprumut de la Uniunea Europeana, de 7-8 miliarde euro, care cred ca se va intampla" a spus Cercel.
Agumentul 2. Deficit de cont curent: in scadere
2007: 14%2008: 12%2009: 9% Argumentul 3. Impactul reduceri exporturilor: "Romania este mai putin afectata, in raport cu alte tari central-europene".
Romania - pondere exporturi 30%Polonia - 40%Cehia - 75%Ungaria - 80%
"Structura exporturilor Romaniei poate juca in favoarea noastra", a explicat Cercel.
Romania exporta marfuri cu valoa