» Vanzarile de aur, in special monede, se indreapta spre noi recorduri in Statele Unite. Nici nu e de mirare. Dobanzile amusineaza tarana, in timp ce actiunile stau inghesuite in corzi si incaseaza veste proasta dupa veste proasta, ca un pugilist transformat de adversar in sac de antrenament.
Investitorii vaneaza mai ales Vulturi Americani – monede de aur de o uncie, adica putin peste 31 de grame, foarte populare – iar statisticile monetariei SUA (US Mint) au consemnat vanzari de patru ori mai mari in ianuarie anul acesta (92.000 de monede de o uncie) fata de aceeasi luna din anul trecut.
Datele monetariei americane arata ca goana dupa firfireii de aur a inceput in vara trecuta, cand cotatiile metalului pretios incepusera deja sa scada. Din situatia lunara a vanzarilor US Mint pe 2008, reiese ca investitorii nu s-au speriat de preturile tot mai mici, dimpotriva, au vazut in ieftinirea cotatiilor un prilej bun pentru plasamente in monede. Din iulie 2008 uncia incepuse sa coboare sub 800 de dolari, iar moneda americana incepea sa castige teren in fata celei europene. Tot din iulie cererea de Vulturi Americani a inceput sa creasca zdravan: in semestrul doi, monetaria SUA a vandut de peste trei ori mai multe monede (peste 20 tone de aur) decat in semestrul unu.
Interesant este si cum s-a cumparat. Vulturii Americani sunt de patru feluri: de o uncie, de o jumatate, de un sfert si de o zecime de uncie, ultimul tip de moneda (3,1 grame – cam cat un lantisor) fiind, probabil, preferat mai ales de micii investitori.
La cotatiile de acum (reperul este fixingul londonez) un Vultur de o zecime costa 135.5 dolari, potrivit preturilor stabilite pentru 2009 de monetaria americana (despre alte tipuri de monede si sistemul de preturi al monetariei, intr-un articol viitor).
Statisticile US Mint arata ca pana prin vara anului trecut cei mai ca