Presa germană comentează în termeni critici situaţia din România şi Bulgaria, după prezentarea, la Bruxelles, a raportului Comisiei Europene privind reforma justiţiei şi lupta împotriva corupţiei.
O sinteză a articolelor din principalele publicaţii, întocmită de Deutsche Welle şi preluată de Mediafax, arată că ambele state care au aderat la 1 ianuarie 2007 sunt considerate, încă, la o distanţă kilometrică de standardele europene.
"Apartenenţa la Uniunea Europeană nu se obţine pe gratis", este titlul din cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung. În text se arată că, de când au fost primite în Uniunea Europeană, eforturile României şi Bulgariei de a impune normele statului de drept s-au redus drastic, distanţa dintre cele două ţări şi standardele europene continuând să rămână "kilometrică". În plus, fondurile europene ar fi cele care stimulează răspândirea corupţiei şi intensificarea luptelor pentru împărţirea acestei "prăzi", o soluţie constând astfel în închiderea progresivă a robinetului financiar de la Bruxelles, comentează publicaţia.
Sub titlul "Bruxellesul ameninţă România cu blocarea fondurilor", Tagesspiegel reţine criticile Comisiei vizând blocarea, de către Parlament, a urmăririi penale împotriva unor politicieni, amintind cazul lui Adrian Năstase.
Potrivit cotidianului Der Standard, cine răsfoieşte raportul prezentat de Comisia Europeană la 12 februarie poate avea impresia că din greşeală consultă un raport din anul 2007 sau 2008, explicând şi de ce se instalează această impresie: carenţe în combaterea corupţiei la cele mai înalte niveluri, un sistem juridic extrem de ineficient, deturnarea fondurilor Uniunii Europene acestea au fost şi sunt concluziile fundamentale la care au ajuns toate analizele de până acum. Publicaţia Wirtschaftsblatt reţine impresia că "rapoartele Comisiei ar oferi mai degra