S-a mutat "la bloc" pe la sfârşitul anilor ’70. Atunci, profitând şi de ravagiile provocate de cutremurul din 1977, Ceauşescu pornise la o "sistematizare sălbatică" a mai multor zone din Bucureşti, între care şi străduţele care dădeau în cheiul Dâmboviţei, în Splai.
Doamna Marcela Popa renunţase atunci cu strângere de inimă la căsuţa veche în care trăise vreo 12 ani, după căsătorie, care coincisese cu venirea ei în Bucureşti. Fată de la ţară, nu se dezbărase nici în inima Capitalei de o serie de obiceiuri de-acasă, între care şi creşterea câtorva orătănii, care la date potrivite se transformau în bucate gustoase. Creştea găini, dar şi raţe şi gâşte. Nu e de mirare deci că gâsca pe varză se număra printre bucatele preferate de soţul ei, mai ales cam pe la vremea asta, când era pregătită pentru masa de lăsatul secului. "În 1989, chiar, îmi amintesc bine, am gătit o gâscă pe care o adusesem de la ţară, de la Perieţi, Ialomiţa."
Din "caietul de reţete din totalitarism" – cum denumeşte ea caietul gros de 200 de file, în care are strânse reţete de-o viaţă –, dna Marcela Popa ne dă şi nouă reţeta aceasta, care într-o vreme era, după propriile cuvinte, "de mare lux". "Se iau: o gâscă, două verze murate, două linguri de untură, patru căni de zeamă de carne sau de legume, 20 de boabe de piper, sare. Se porţionează gâsca, varza se taie mărunt, se fierbe în apă clocotită zece minute, să-i iasă sare, şi se scurge. Se pune într-o cratiţă untura, apoi varza, se toarnă zeamă de carne şi se lasă să fiarbă la foc mic. Se lasă până varza începe să se rumenească. Bucăţile de gâscă se pun separat într-o tavă adâncă. Se adaugă puţină zeamă de carne şi se dă la cuptor, stropindu-se din când în când.
Când este gata, gâsca se pune pe varză, se adaugă boabele de piper şi sarea şi se mai lasă la cuptor până se