Declaraţiile făcute în ultimele zile de judecătorul Dan Spânu cu privire la revocarea din funcţiile de conducere a magistraţilor de la Tribunalul Dolj, de la Parchetul de pe lângă această instanţă şi de la Tribunalul Braşov au determinat Consiliul Superior al Magistraturii să atragă atenţia că un asemenea comportament este neconform cu statutul asumat de magistraţi la depunerea jurământului.
"Judecătorii şi procurorii trebuie să se abţină de la orice comportament, act sau manifestare de natură să altereze încrederea în imparţialitatea lor şi a puterii judecătoreşti. Consiliul Superior al Magistraturii a semnalat, încă din anul 2008, că doreşte să-şi întărească rolul disciplinar şi reaminteşte domnului judecător că «magistraţii sunt obligaţi ca, prin întreaga lor activitate, să asigure supremaţia legii, să se abţină de la exprimarea sau manifestarea, în orice mod, a convingerilor lor politice, să apere independenţa justiţiei»", a comunicat CSM. Consiliul atrage atenţia magistraţilor asupra misiunii pe care aceştia o au, citând dintr-un verdict al CEDO: "Noi, magistraţii, nu avem dreptul să uităm «misiunea particulară a puterii judiciare în societate. Ca garant al justiţiei, valoare fundamentală într-un stat de drept, acţiunea acestei puteri are nevoie de încrederea cetăţenilor pentru a-şi atinge scopurile»".
ANCHETA CONTINUĂ
Pe de altă parte, preşedintele CSM, Virgil Andreieş, înaintea şedinţei de bilanţ a Curţii de Apel Craiova, a precizat că ancheta cu privire la activitatea judecătoarei Maria Nicola şi a procurorului Marius Vlădoianu, implicaţi în eliberarea condamnatului Serghei Gorbunov, va fi finalizată în câteva zile. Săptămâna viitoare vor fi numiţi alţi magistraţi la conducerea instanţelor şi parchetelor unde s-au dispus revocările. Preşedintele CSM s-a arătat şocat de condiţiile în care lucrează magistraţii Curţii de Ap