De ziua Sfantului Valentin, vedem peste tot in jurul in jurul nostru baloane in forma de inima, felicitari cu ingerasi si cutii de bomboane in tipla rosie. Sunt acestea adevarate dovezi de dragoste ?
Dar ce este dragostea adevarata? Exista? Sau este doar o simpla iluzie, o "smecherie" a creierului uman? Ei bine, in ciuda tuturor poemelor de dragoste care au fermecat generatii intregi, iubirea nu are nicio legatura organica directa cu inima ci mai degraba cu creierul, dupa cum ne explica Scientific American.
Specialistii nu au deslusit inca toate mecanismele fizice si chimice care stau la baza acestui sentiment si a celorlalte stari emotionale care il insotesc. In schimb, o ipoteza lansata recent arata ca iubirea poate fi privita ca un soi de ... dependenta.
Neurologul Thomas Insel si colegii sai de la Universitatea Emory din Atlanta, SUA, sustin ca in cazul in care o persoana este indragostita de cineva, circuitele neuronale care se stabilesc sunt similare celor responsabile pentru declansarea dependentei de anumite substante halucinogene, cum ar fi cocaina sau heroina.
Ar fi o posibila explicatie pentru dificultatea cu care se confrunta o persoana nevoita sa se desparta de cineva dupa o relatie indelungata.
Insa, pana vom afla cu certitudine ce ni se intampla cu adevarat atunci cand iubim, va propunem sa va delectati cu cateva trucuri si iluzii optice care au ca tematica dragostea, fara sa insinuam, nici pe departe, ca acest minunat sentiment nu exista cu adevarat, ci este doar o iluzie generata de creierul nostru.
Astfel, daca privind imaginea alaturata suficient timp puteti vedea o inima "batand", in fotografiile atasate mai jos veti avea impresia ca inima rosie este deasupra fundalului in timp ce cea albastra este dedesubt (ceea ce nu este deloc adevarat!) si veti face cunostinta cu "efectul