Unul din trei români crede în conspiraţii, iar despre activitatea serviciilor se spun doar clişee. George Maior şi Iulian Fota observă lipsa culturii de securitate la români. Consilierul prezidenţial Iulian Fota crede că ar fi potrivite cursuri de intelligence (procedura de culegere de informaţii) în facultăţi şi lecţii de relaţii internaţionale în liceu. Directorul SRI, George Maior, şi consilierul prezidenţial în chestiuni de apărare, Iulian Fota, au observat deopotrivă, la o dezbatere publică pe marginea Legii 298 (care prevede stocarea datelor din comunicaţiile realizate prin mijloace electronice), că nivelul discursului public în chestiuni de apărare este scăzut şi tributar clişeelor.
Pentru a exemplifica absenţa unui minim de cultură publică de securitate, Fota a vorbit despre faptul că o treime din români cred în teoria conspiraţiei, conform unui studiu al Colegiului Max Weber de la Cluj. Consilierul precizează că acest simptom este tipic societăţilor needucate.
Fota spune că, la noi, predilecţiei pentru teorii confuze, schemelor simpliste de explicare a lumii le cad pradă şi concepte serioase. De pildă, spune el, un concept lansat de George Bush, în 1991, privind Noua Ordine Mondială, la noi este înţeles în termeni oculţi, deşi acesta se referă la o ordine bazată pe drept. „Bombardăm lumea cu idei despre NATO şi UE, iar oamenii nu ştiu despre ce este vorba”, spune consilierul citat.
După părerea sa, ar fi benefice cursuri de intelligence în facultăţi sau de relaţii internaţionale, în ultimele două clase de liceu. El consideră că ar fi măsuri minime de îmbunătăţire a discursului public. „Nu avem think - tank-uri, nu există academicieni specializaţi pe relaţii internaţionale. Există vreun ONG care să fi publicat o strategie alternativă de securitate naţională?”, spune consilierul prezidenţial.
Servic