ADMINISTRATIA NATIONALA
“APELE ROMÂNE”
DIRECTIA APELOR DOBROGEA - LITORAL
Constanta, 15.02.2009
Cel de-al cincilea Forum Mondial al Apei va avea loc la Istanbul, in Turcia, in perioada 16 - 22 martie 2009. Cel mai mare eveniment in domeniu din lume va incerca sa aduca pe agenda internationala criza de apa din lumea intreaga.
Peste 3.000 de organizatii si 10.000 de participanti sunt asteptati la acest eveniment. Programul de Mediu al Natiunilor Unite (ONU) a descoperit faptul ca doi din trei oameni de pe Pamant vor trai in regiuni fara apa pana in 2025, daca modul actual de consum al apei va continua, scria, cu aproape un an in urma, The Earth Times. Exista opinii conform carora 36 din 50 de state din SUA s-ar putea confrunta cu criza apei in urmatorii cinci ani, in conditiile in care un locuitor din SUA foloseste in jur de 262 de litri de apa zilnic.
Dobrogea este o regiune supusa desertificarii. Defrisarile exagerate ameninta echilibrul ecologic al Romaniei, siguranta alimentara si sanatatea populatiei. Daca in anul 1900 Romania avea 18 milioane hectare de padure, in 1945 erau 9 milioane hectare, in 1989 se ajunsese la numai 6 milioane de hectare impadurite.
Situatia salvatoare impotriva desertificarii acute poate fi montarea de perdele forestiere. Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a sustinut aceasta idee, avertizand ca Dobrogea si Oltenia sunt zonele cu risc maxim de a fi deserificate. “Lucrarea efectuată de specialişti din mai multe instituţii de specialitate arată că partea sudică a continentului va suferi din cauza încălzirii globale iar solurile din aceste zone riscă să devină aride. În ţara noastră, cele mai afectate regiuni vor fi de la vest la est, Banatul, Oltenia, estul Munteniei şi Dobrgea cu prelungire pe sudul Moldovei”, a afirmat ministrul Nicolae Nemirschi.
Catalin Anton Comentarii (0) Scrie