Aflată sub conducerea domnului Aurelian Scrima, Herald este una dintre puţinele edituri care-şi respectă cu consecvenţă un program bine definit, în cazul de faţă, publicarea unor texte sacre fundamentale şi a unor exegeze de referinţă, încadrându-se în ceea ce s-ar putea numi Gândirea tradiţională. Printre autorii selecţionaţi cu multă competenţă doctrinală de domnul Aurelian Scrima se numără şi René Guénon, care nu mai are nevoie de nici o prezentare.
După ce a publicat mai multe din operele sale, Editura Herald ne oferă o nouă lucrare guénoniană, apărută în versiune românească sub titlul Scurtă privire asupra iniţierii, în traducerea lui Florin Mihăescu şi a Roxanei Cristian. Teoria iniţierii, formând baza învăţămâtului tradiţional, este - după doctrina metafizică şi ezoterismul formelor tradiţionale - a treia temă majoră a operei lui René Guénon. Ea a fost abordată mai întâi sintetic în Introduction générale ŕ l'étude des doctrines hindoues (Introducere generală în studiul doctrinelor hinduse) publicată în 1921 (apărută la Editura Herald în 2006), pentru ca mai apoi să fie tratată pe larg în cartea Aperçu sur l'initiation, publicată în 1946.
ModalitateaReluând şi prelucrând o serie de articole publicate în revista Etudes Traditionnelles, cu precădere în perioada 1934-1935) René Guénon a pornit de la definirea iniţierii drept o a doua naştere, întrucât prin ea se ajunge la un alt mod de a fi. Iniţierea este foarte plastic ilustrată de expresia naştere în cunoaştere. Modalitatea iniţiatică a învăţământului tradiţional presupune, ca intrinsec, caracterul său ezoteric, esenţială pentru iniţiere fiind continuitatea lanţului iniţiatic.
Iniţierea constă propriu-zis în transmiterea de către o persoană autorizată, într-un cadru organizat, a unei "influenţe spirituale" de ordin superior, unui aspirant care a dovedit că po