Mărturia unui spărgător de bănci din SUA: „Mă gândesc că recesiunea îi obligă pe oameni să opteze pentru măsuri extreme“
Criza economică generează o creştere a atacurilor care au loc asupra băncilor atât în Europa, cât şi în SUA. Motivele care îi mână pe unii să recurgă la astfel de infracţiuni sunt, în majoritatea cazurilor, legate de datoriile pe care nu le mai pot plăti. Pentru că nu-şi plătise chiria de două luni, pentru 1.410 dolari, o tânără de 23 de ani din SUA a jefuit o bancă şi exemplele continuă. Poliţia americană este în alertă încă din toamna anului 2008 când numărul atacurilor asupra băncilor a început să crească dramatic.
Numai în New York jafurile au crescut cu 54 de procente faţă de 2007, o evoluţie similară fiind observată şi în celelalte oraşe importante americane, notează CNN.
Jaf de 50.000 de euro chiar la Parlamentul European
Europa se confruntă cu o explozie de infracţiuni similare. Săptămâna trecută, o agenţie a Poştei franceze a fost atacată, iar la numai o zi o agenţie a Crédit Lyonnais din Paris a fost jefuită de două persoane cu cagule care au reuşit să păgubească banca cu 5.000 de euro. Oficialii francezi estimează numărul atacurilor la circa 33 numai în luna ianuarie. „Niciodată nu am avut atâtea! Şi partea proastă e că se pare că acesta e doar începutul!”, declară un ofiţer de poliţie din Paris, citat de Hotnews. Mai nou, sunt atacate nu doar bănci, ci şi supermarketuri, staţii de benzină, acolo unde există lichidităţi. Pentru bani, riscul nu mai contează şi „ţintele” sunt tot mai mari. Cel mai bun exemplu: jaful care a avut loc joia trecută asupra agenţiei ING din clădirea Parlamentului European. În pofida măsurilor de securitate draconice ale instituţiei europene, „o persoană neînsoţită a intrat şi a arătat o armă", a declarat purtătorul de cuvânt al Parlamentului, Jaume Duch. „Personalul i-a dat banii