Intrarea in British Library este de fiecare data impresionanta: in loc de un hall de intrare, cladirea colturoasa si postmoderna pare goala pe dinauntru: un imens spatiu luminat cu scari care par sa duca in toate directiile. Si ceea ce as numi o tacere plina de zgomote: oficial, lumea vorbeste in soapta, daca vorbeste.
Cel mai adesea insa vezi oameni cu ochii in ecranul laptopului si o cafea in fata (de curand, accesul wifi este gratis): soareci de biblioteca de toate varstele si ochelari cu multe dioptrii, studenti in febra examenelor, turisti dornici sa vada cum arata pe dinauntru o cladire care poarta pe frontispiciu inscriptia (mare): “The World’s knowledge”, clase de scoala in vizita la cele cateva expozitii permanente sau la evenimentul lunii in curs.
Peste toata aceasta umanitate zumzaitoare, insa, astazi se aude distinct ciripitul pasarilor. Pasari de toate speciile, niciodata auzite la Londra, pe care, dupa sunet, le banuiesti colorate in culori exotice.
Fosile - expozitiile Darwin
Foto: AP
Evident, evenimentul de saptamana aceasta, audibil deja de la intrare este noua expozitie “Pe urmele lui Darwin: cartea care a socat lumea”. Printre tot felul de sunete ciudate (fosnete, valuri, pasari, jungla, intinderea pustie a insulelor Galapagos…) expozitia se deschide cu cateva editii ale cartii care a socat lumea. Originea speciilor sta sub sticla printre scrisori in care autorul isi marturiseste ingrijorarea: cum va reactiona lumea la publicarea acestei carti?
De fapt, expozitia de la British Library isi propune sa descopere omul din spatele cartii: celebrand astfel anul Darwin si atragand atentia asupra unei personalitati cu totul speciale. Cartea care a socat lumea n-a fost o rezultatul unui moment de inspiratie, ci fructul a douazeci de ani de activitate stiintifica, de observatii minuti