Curioşi să afle ce îi aşteaptă, românii apelează la astrologi sau citesc rubricile de horoscop din ziare şi reviste.
Majoritatea celor care sunt pasionaţi de astrologie urmăresc predicţiile din presă, ca să afle cum le va merge. În plus, aceste persoane leagă relaţii pe baza compatibilităţilor între zodii.
Specialiştii consideră că, în mare parte, este vorba de autosugestie, întrucât pe baza planetelor se fac nişte predicţii, dar nu este obligatoriu să se şi întâmple. „Nu sunt de acord cu horoscopul simplist din ziare, poate induce şi lucruri negative. Cel anual, pe zodii, este mai documentat. Depinde de interpretarea astrologului“, este de părere psihologul Cristiana Leviţchi, care recomandă astrogramele personalizate.
Omul trebuie învăţat să gândească pozitiv
Pentru mulţi, horoscopul este şi subiect de conversaţie, o formă de a pierde timpul, de a râde sau de a discuta cu colega de serviciu. Pe lângă asta, mulţi au nevoie de o speranţă, de o confirmare că li se vor întâmpla lucruri bune.
Specialiştii susţin că este de preferat ca abordarea să aibă o tentă realistă şi să nu se exagereze. Astrologul Marga Vulpe spune că omul trebuie încurajat şi învăţat să gândească pozitiv. „Îi spui, să ştie la ce să se aştepte, dar îi prezinţi diplomat. «Văd că aveţi un pericol, încercaţi să evitaţi...». Îi spui mai voalat, dar îi dai şi soluţia“, consideră aceasta. La astrolog merg, în general, femeile. Bărbaţii o fac rar, pentru că ştiu că sunt lucruri de necontrolat şi le este frică.
„Când ţi se spune un lucru, ajungi să crezi“
Psihicul are un rol important, iar autosugestia funcţionează în cele mai multe dintre cazuri. „De exemplu, dacă leul este agresiv şi tu eşti născut în această zodie, te programezi să fii agresiv. Când ţi se spune un lucru, ajungi să crezi“, consideră Leviţchi. @N_P