Sistemele de securitate ale băncilor pot fi subiectul unui film cu jaf. Pelicula ar dura maximum trei minute, atât cât le-ar lua unor profesionişti să spargă o bancă.
1 /.
Unităţile bancare sau oricare instituţie din România în care se lucrează cu mulţi bani lichizi au devenit pentru atacatori, înarmaţi de multe ori cu jucării, ţinte foarte uşor de prădat. Asta pentru că, în ultimii ani, sediile de bănci au apărut în orice cartier, fără ca managerii să le asigure cu sisteme de protecţie avansate care să prevină furturile sau abuzurile chiar din partea angajaţilor.
Unităţile mici nu beneficiază de o securitate complexă, ci doar de sisteme de alarmă obişnuite, detectoare de fum şi un bodyguard.
Controale făcute degeaba
Membrii Asociaţiei Băncilor din România au luat în calcul, ieri, posibilitatea adoptării unor măsuri riguroase de siguranţă, în urma incidentului petrecut vineri la Cluj, când două persoane înarmate care purtau cagule au lovit paznicul instituţiei şi o casieră, apoi au sustras 246.000 de lei din casierie.
Preşedintele Asociaţiei, Radu Gheţea, a declarat pentru Mediafax că băncile au început să analizeze dacă trebuie să ia măsuri suplimentare de siguranţă. De cealaltă parte, chestorul Poliţiei Capitalei, Marian Tutilescu, a afirmat că, din cele 3.000 de unităţi verificate de poliţie în decembrie anul trecut, doar 70 aveau sisteme de protecţie avansată. Deşi acesta a înaintat avertizări, un alt control efectuat în luna ianuarie a dovedit faptul că niciuna dintre instituţiile atenţionate nu a luat măsuri suplimentare.
Occidentul se asigură riguros
Băncile din celelalte ţări ale comunităţii europene sunt prevăzute cu sisteme de alarmă cu senzori în interiorul caselor de bani. Aceşti senzori, sensibili la orice mişcare, avertizează în cazul unor lovituri puternice,