Din Marea Britanie si pana in Statele Unite, trecand prin Franta, liderii politici incearca sa elimine cultura bonusurilor pentru bancheri, considerati principalii vinovati pentru criza financiara mondiala, dar aceasta masura risca sa fie contraproductiva, avertizeaza expertii citati de AFP.
Cateva mii de persoane s-au inscris pe site-ul de socializare Facebook in grupurile intitulate "Bancherii sunt niste lipitori" sau "Fara daca, fara poate, renuntati la bonusuri".
Furia populatiei care se confrunta din plin cu efectele crizei economice a impins guvernele sa foloseasca termeni duri si sa sa adopte pozitii ferme.
Presedintele american Barack Obama a dat tonul, calificand drept "rusinos" comportamentul bancherilor de pe Wall Street si limitand la 500.000 de dolari remuneratia anuala a factorilor de conducere din firmele care beneficiaza de ajutoare de stat.
Premierul britanic Gordon Brown s-a angajat sa puna capat "culturii bonusurilor pe termen scurt" si a sustinut adoptarea unui sistem prin care bancherii care primesc compensatii sa fie obligati sa le returneze daca deciziile pe care le adopta se dovedesc nepotrivite.
Presedintele francez Nicolas Sarkozy a cerut directorilor de banci sa renunte la partea variabila a remuneratiei pe care o primesc, daca vor sa beneficieze de sustinerea statului. Un nou cod de conduita privind remunerarea traderilor este in curs de pregatire.
Dar, sustin expertii, private de bonusuri, bancile risca sa piarda si mai mult.
Bancile nationalizate vor fi cele mai afectate de plecarea directorilor calificati, atrasi de bonusurile din sistemul privat.
"Marele inconvenient legat de limitarea bonusurilor este capacitatea bancilor de a recruta si de a pastra traderii si administratorii vedeta, in cazul in care alte banci nu renunta la aceste stimulente", cr