Reţeaua sanitară de bază va beneficia de fonduri mai mici decât anul trecut, în timp ce producătorii şi distribuitorii de medicamente vor primi mai mulţi bani. Sursa: NorthFoto
Urmează vremuri grele pentru sănătatea ro mânilor! Bugetul alocat anul acesta spitalelor, policlinicilor, medicilor de familie şi laboratoarelor a scăzut, deşi fondurile preconizate a fi colectate la fondul asigurărilor de sănătate sunt apropiate celor de anul trecut. Printre puţinii care vor primi mai mulţi bani se numără furnizorii de servicii de dializă, dar şi producătorii şi distribuitorii de medicamente.
Faţă de datele anunţate iniţial, oficialii din Sănătate susţin că vor suplimenta bugetul repartizat medicinei primare prin implicarea doctorilor de familie în programe plă tite de la Ministerul Sănătăţii. Anunţul nu i-a liniştit pe doctorii de familie, care anunţă că vor închide cabinetele pentru câteva zile în această lună, din lipsă de fonduri.
„Ne rămâne doar să emigrăm“
Medicii de familie susţin că nu îşi vor mai putea susţine cabinetele, în condiţiile unui buget cu 40% mai mic alocat asistenţei primare. „În condiţiile în care bugetul Sănătăţii nu s-a modificat substanţial, nu înţeleg această scădere. Înseamnă că banii se duc în altă parte şi noi abia vom mai putea face faţă cheltuielilor. Ne rămâne doar să emigrăm“, spune Călin Ciubotaru, medic de familie la un cabinet din Bucureşti.
Un alt doctor de familie din comuna Săruleşti, judeţul Buzău, îşi arată nemulţumirea privind scăderea drastică a fondurilor pentru asistenţa primară, într-o scrisoare adresată preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), medicul Irinel Popescu. „Sunt de acord că avem un buget de aus teritate, dar nu pe baza asistenţei pri mare, care se ştie că este baza ori cărui sistem de sănătate publică! Observăm o creştere cu 41,7% a s