Desi nu este membra, China a fost marea castigatoare a reuniunii G7
» Imperativul combaterii crizei fara a recurge la protectionism a dominat reuniunea G7 de la Roma, a carei declaratie finala este insa apreciata de experti drept un simplu "catalog de principii generale".
Singura evolutie concreta inregistrata la reuniunea ministrilor de Finante si a guvernatorilor bancilor centrale din Grupul celor mai dezvoltate sapte state a fost adoptarea unui ton mult mai conciliant fata de Beijing, au apreciat unii experti citati de AFP, care s-au asteptat la mai mult de la intalnirea care s-a incheiat sambata la Roma. Locul ocupat de China in dezbaterile unui grup din care nu face parte, ca si schimbarea de atitudine fata de acest stat, indica importanta sa in noua ecuatie a economiei si finantelor mondiale, arata aceiasi experti.
De altfel, declaratia finala a reuniunii G7 de la Roma nu este mai mult decat un "catalog de principii generale", considera Marco Annunziata, economistul-sef al Bancii UniCredit, care subliniaza ca "referirea la protectionism este foarte generala" si ca nu sunt date detalii nici in privinta masurilor care ar putea relansa economia.
Indicand drept "cea mai inalta prioritate" "stabilizarea economiei mondiale si a pietelor financiare", reprezentantii G7 s-au angajat sa lupte impotriva protectionismului, "care nu ar face decat sa amplifice incetinirea economiei".
Explicatiile noului secretar american al Trezoreriei, Timothy Geithner, cu privire la clauza "Buy American" ("Cumparati produse americane") din Planul de relansare a economiei americane, aprobat la sfarsitul saptamanii trecute de ambele Camere ale Congresului, clauza care poate fi considerata protectionista, ca si asigurarile privind hotararea SUA de a continua sa colaboreze strans cu partenerii din G7 si G20 (G7 plus tarile emergente) i-au c