“O carte, un prieten, o sticla cu vin iti aduc fericirea”, scria Moliere. Dintotdeauna vinul a fost prezent la sarbatori, la ceremonii, ca medicament si ca aliment furnizor de elemente nutritive. Degustarea vinurilor este intai o arta si apoi o meserie. Un bun degustator poate, cu ajutorul unui singur strop din licoarea de struguri, sa dea detalii despre soi, anul producerii, aromele si, eventual, defectele sau bolile vinului. O degustare de vinuri este un ritual, respectat cu sfintenie. In singurul degustator de vinuri autorizat singurul degustator de vinuri autorizat este Seprodi Jozsef, din Tarnaveni. A lucrat timp de 30 de ani ca sef de sectie la VinAlcool in Tarnaveni, pana in anul 1989, unde de altfel si-a insusit o serie de cunostinte despre arta vinului. Dupa Revolutie si-a incropit propria firma Good Vin, unde produce si comercializeaza vin, din strugurii din propria podgorie. Primeste comenzi pentru nunti, mese festive si alte evenimente. “Nu exista un secret al vinului, trebuie sa ai o cultura a vinului. Daca tot suntem europeni trebuie sa avem o cultura a vinului. Secretul unei vieti lungi este vinul. Patru, cinci pahare de vin este recomandat zilnic”, a explicat Seprodi Jozsef.
Servirea vinului, o arta
O arta este si asortarea vinului cu diferite feluri de mancare. ”Este important ca la o discutie de afaceri, daca nu se serveste mancare sa se consume un vin demisec. La inceputul mesei se incepe cu un vin alb, tanar si se continua cu un vin rosu, mai batran. Sunt si aici diferite reguli de a consuma vinul”, a continuat Seprodi. Potrivit acestuia, un roman consuma anual, circa 30 litri de vin, pe cand francezii consuma dublu. Servitul si pastratul vinului, sunt alte ritualuri. ”Este necesar sa se controleze temperatura de servire a vinului. Un vin alb se serveste la temperatura de 12 grade Celsius, vinul rosu la temperatura camerei, undeva l