Concedierile masive determinate de criza economică au făcut din păstrarea serviciului o adevărată luptă pentru supravieţuire.
Potrivit unei statistici a Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, la sfârşitul lui ianuarie 2009 rata şomajului înregistrat la nivel naţional a fost de 4,9%, mai mare cu 0,7 puncte procentuale decât în aceeşi lună a anului trecut.
Foarte îngrijorător este faptul că numărul şomerilor a crescut, în decurs de o lună, cu 41.466 de persoane, cele mai afectatate judeţe fiind Vaslui (10,3%) şi Mehedinţi (9,8%), în timp ce judeţul Ilfov înregistrează cea mai scăzută rată a şomajului (1,4%).
Femeile, stâlpul familiei
Acestă situaţie ar putea schimba chiar şi rolul femeii în cadrul familiei, dacă ţinem cont că cele mai multe reduceri de personal s-au făcut în rândul bărbaţilor. Astfel, în comparaţie cu luna precedentă, în ianuarie 2009, rata şomajului în rândul persoanelor de sex masculin a crescut cu 0,6%, dublu faţă de cea în rândul femeilor.
Nici Organizaţia Internaţională a Muncii nu este mai optimistă cu privire la stabilitatea locurilor de muncă. Potrivit estimărilor acesteia, criza financiară va lăsa fără locuri de muncă 20 de milioane de personae. Până la finele lui 2009, numărul şomerilor urmează să ajungă la 210 milioane de persoane.
În aceste condiţii, ar fi o naivitate să crezi că poziţia ta în compania în care lucrezi este de neatins şi că nu ţi-ai putea pierde serviciul la fel ca mulţi alţii. Astfel, companiile de recrutare furnizează tot mai multe sfaturi despre cum să faci să îţi păstrezi jobul. Dintre acestea, am selectat câteva:
Nu face exces de zel
Dacă faci exces de zel la serviciu, vei fi observat. În primul rând de către colegi. Aceştia vor vorbi cu şeful, însă nu pentru a sugera acestuia promovarea ta, ci pentru a te pune într-o lu