Ultimele zile au adus in prim-plan atat deteriorarea situatiei in economia statelor europene cat si lipsa unui plan coerent pentru atenuarea efectelor crizei. Astfel, perioada urmatoare se anunta extrem de dificila pentru Europa si in mod special pentru statele zonei Euro. Primele tari aflate acum in calea crizei sunt Irlanda si Grecia, urmate indeaproape de Italia.
Prima faza a crizei in Europa a afectat tari europene din afara zonei Euro, tari precum Ucraina, Ungaria, Islanda, Letonia, Belarus primind ajutoare financiare in valoare de 39 de miliarde de dolari de la Fondul Monetar International. Serbia si Romania au avut in ultima perioada consultari cu FMI, iar Turcia se afla deja in negocieri pentru un imprumut. Oficialii fondului se asteapta ca cererile de ajutor sa se inmulteasca in viitorul apropiat. Vazandu-si astfel depasita capacitatea proprie de creditare, fondul a imprumutat vinerea trecuta 100 de miliarde de dolari de la Guvernul Japoniei.
Tarile din zona Euro au rezistat destul de bine primei faze a crizei, in special datorita interventiilor guvernelor europene in sectorul bancar. A doua faza a crizei din Europa are insa un profil diferit de prima, din doua motive:
Aparitia celei de a doua faze nu mai are loc aproape instantaneu, asa cum s-a intamplat cu prima fazaAparitia acesteia afecteaza direct capacitatea de plata a guvernelor din zona Euro, guverne care nu detin controlul direct asupra propriei politici monetare
In timp ce prima faza a crizei a lovit Europa intr-un interval masurat in zile, timp care nici un guvern nu a avut timp sa se dezmeticeasca, cea de-a doua faza a oferit timp suficient guvernelor europene sa se pregateasca pentru ce ar putea urma. De asemenea, in timp ce prima faza a crizei a lovit bancile si tarile din afara zonei Euro, cea de-a doua va afecta in mod principal capacitatea de finantare a guvernelor din zo