O viaţă personală împlinită creşte performanţa la serviciu, dar partenerii nepotriviţi îşi pot pune în pericol cariera. Sursa: NorthFoto Mai bine de jumătate dintre relaţiile care încep la locul de muncă durează în jur de un an, iar 84% se termină după cel mult cinci ani.
Psihologii susţin că, în general, locul de muncă nu favorizează deloc dezvoltarea unei relaţii de cuplu. Însă, în lipsa timpului liber, numărul relaţiilor dintre colegi este din ce în ce mai mare, frecvent şi între şefi şi subordonaţi.
Mai performanţi dacă sunt împliniţi în viaţa personală
Angajaţii care au o viaţă personală împlinită tind să fie mai echilibraţi şi mai performanţi în activitatea lor profesională, susţin specialiştii în resurse umane. „Din această perspectivă, putem considera un avantaj o relaţie între doi colegi, în ideea că le oferă un confort la nivel personal care se va traduce în timp în performanţă crescută. Dezavantajele apar atunci când alegerea partenerului se dovedeşte a fi una nepotrivită. Dacă relaţia se rupe, atunci pot apărea tensiuni, colegii fostului cuplu se pot împărţi în două „tabere“, iar cei doi se vor evita la întâlnirile în echipă“, avertizează Alina Negrea, senior partner al companiei Aplus Performance, din Capitală.
Tensiunile în cazul unei rupturi de relaţie personală apar inevitabil, ducând în unele cazuri chiar la situaţii în care unul dintre cei doi părăseşte compania. „Am lucrat patru ani într-o firmă, unde am şi avut o relaţie cu un coleg, în ultimul an. La început totul a mers foarte bine, însă după un timp ne-am despărţit. Nu am mai putut suporta să-l văd în fiecare zi la birou, parcă nu mai era cel pe care l-am cunoscut, se purta urât cu mine, îmi vorbea ironic, aşa că mi-am dat demisia“, povesteşte Laura D., din Bucureşti.
Există şi căsnicii durabile începute la job
Sunt î