Una dintre primele incercari de a folosi terapia prin gene pentru a trata virusul HIV a produs rezultate promitatoare la testele clinice.
Cand terapia a fost testata pe 74 de pacienti s-a dovedit ca reduce efectele devastatoare pe care le are virusul asupra sistemului imunitar. De asemenea s-a dovedit a fi o metoda foarte sigura, informeaza BBC.
In teorie, o terapie ar trebui sa fie de ajuns pentru a inlocui pentru totdeauna nevoia tratamentului antiretroviral.
Desi tratamentul antiretroviral a marit simtitor sansele pentru pacientii infectati cu HIV. Insa trebuie facut frecvent, exista efecte secundare si virusul, care are o capacitate uimitoare de a evolua rapid, a inceput sa dezvolte rezistenta la medicamente. Tocmai de aceea este nevoie de noi cai de a-l combate.
Cercetarile ne pot da sperante ca terapia prin gene pentru tratarea virusului HIV ar putea, intr-un final, sa dezvaluie un tratament mult mai eficient pentru boala pe care o cauzeaza.
Mutatiile genetice, salvarea pacientilor
Pe langa terapia genetica, un grup de medici din Statele Unite a reusit sa vindece un pacient infestat cu virsului HIV printr-un transplant de maduva de la un donator cu mutatii genetice.
Echipa medicala a constatat ca virsul a fost eliminat total din corpul pacientului. Totusi, cadrele medicale au confirmat ca este un caz foarte rar si ca nu sunt convinsi ca pot inregistra acelasi succes in cazul altor pacienti.
Mutatia care imunizeaza impotriva virusului HIV este cunoscuta ca CCR5 delta32 si este intalnita de la 1% pana la 3% in cadrul populatiei albe.
Virusul HIV foloseste CCR5 drept coreceptor, ajungand ca, in cele din urma, sa distruga celulele sistemului imunitar. Astfel, atata timp cat organismul nu ofera niciun suport pentru CCR5, oamenii care au suferit aceasta mutatie