Din anul 2005, România este obligată prin lege să respecte normele impuse de Uniunea Europeană privind reciclarea deșeurilor de ambalaje. Sursa: Andreea Dogar Drept urmare, societățile de salubrizare au început, încet-încet, să desfășoare proiecte prin care gunoaiele să nu mai ia drumul gropilor de gunoi de la periferiile orașelor, ci să ajungă la firme specializate în reciclare.
Însă reglementările europene sunt exigente: “Din informaţiile noastre, nu au fost atinse aceste ţinte şi urmează ca România să plătească penalizări pentru neîndeplinirea lor”, a declarat pentru evz.ro Bogdan Constantinescu, director de marketing la societatea Urban, care se ocupă de salubrizarea sectorului 6 din București.
În plus, aceste firme se confruntă acum și cu probleme cauzate de criza economică. Din această cauză, prețurile pentru hârtie, carton și plastic au scăzut foarte mult începând cu noiembrie-decembrie anul trecut. Astfel, dacă înainte o tonă de deșeuri de ambalaje din carton se vindea cu 75 de euro, prețul pentru aceeași cantitate a ajuns acum la 10 euro, explică Constantinescu. Pentru materialele din plastic, care se vindeau cu 250 de euro pe tonă, prețul a scăzut la jumătate. Doar prețul pentru hârtie a rămas același, ea continuând să se vândă cu 3.000 de lei vechi pe kilogram. Cu aceeași situație se confruntă și Rosal, care adună deșeurile din sectorul 3: "Acum nimeni nu mai cumpără hârtie", spune Radu Gheorghe, directorul de dezvoltare al firmei. “Pare o mare afacere. Deocamdată nu e chiar aşa”. Obiectivele minime de valorificare prin reciclare a ambalajelor pe tip de material:
Anul
Hârtie și carton(%)
Plastic(%)
Sticlă(%)
Metale(%)
Lemn(%)
Obiectivul global de valorificare prin reciclare(%)
2007
15
10
22
15
5
28
2008
60
11
32 @