Din cauza conjuncturii proaste de pe bursa, cele cinci SIF-uri care controleaza 30% din capitalul social al BCR vor purta discutii cu actionarul majoritar al bancii - Erste Bank despre oportunitatea listarii BCR anul acesta, conform obligatiei din contractul de privatizare, afirma reprezentantii societatilor.
"SIF-urile vor purta discutii cu actionarul majoritar al BCR despre oportunitatea listarii in actualele conditii de piata. Discutiile vor avea loc dupa incheierea Adunarilor Generale ale SIF-urilor. Probabil vom demara operatiunile necesare listarii, insa intrarea la tranzactionare a BCR va depinde foarte de mult de situatia pietelor locale si internationale de capital", a declarat Tudor Ciurezu, vicepresedintele SIF Oltenia (SIF5).
Anul trecut, Bursa de Valori Bucuresti a suferit una dintre cele mai dramatice scaderi, de peste 70%, incheind prima luna din 2009 cu o depreciere de aproape 30%.
Potrivit angajamentului asumat prin contractul de privatizare de grupul austriac Erste, listarea BCR ar trebui sa aiba loc pana in toamna acestui an. Neindeplinirea acestei obligatii ar atrage reintrarea in vigoare a unui articol din statutul BCR, care nu ar mai permite austriecilor sa ia decizii doar cu pachetul de 69,1719% pe care il detin, fiind nevoie de o majoritate de 75%, majoritate la care SIF-urile, principalii minoritari, au renuntat in schimbul listarii.
Pana in prezent insa nu au fost luate masuri concrete de a lista banca, mai mult nu a fost stabilita valoarea pachetului de actiuni care va fi adus pe Bursa. "Probabil se va amana listarea BCR pana cand pietele de capital isi vor reveni. Mai mult ca sigur ca SIF-urile nu au niciun interes ca actiunile BCR sa intre la tranzactionare la valoarea nominala", a spus Petre Szel, presedintele societatii Muntenia Invest, administratorul SIF Muntenia (SIF 4).
Valoare nominala a unei actiuni B