Infractionalitatea a explodat in Romania prin jafurile spectaculoase care au avut loc in ultima luna la mai multe case de schimb valutar, la depozitul de arme din Ciorogarla si la Banca Transilvania din Cluj-Napoca. In replica la valul de talharii cu autori necunoscuti, si pentru a preveni expansiunea faradelegilor in tara, Guvernul vrea sa trimita pe strazi 2.000 de politisti nou-angajati si sa inaspreasca legea privind paza bancilor. Prima reactie a organelor de ordine impotriva infractorilor deja s-a produs: in ultimele doua zile, politistii au rascolit tara si au depistat 54 de persoane urmarite (care se sustrageau fie cercetarilor penale, fie pedepselor cu puscaria); 96 de posibili infractori, precum si 916 suspecti de comiterea unor infractiuni, cercetati acum pentru stabilirea vinovatiei.
Ministrul Administratiei si Internelor, Dan Nica, nu crede ca exista vreo legatura intre extinderea cazurilor de banditism si criza financiara, chiar daca in SUA criza i-a stimulat pe spargatorii de banci. Ministrul promite ca politia va castiga lupta cu raufacatorii si acuza Banca Transilvania, jefuita de aproape 60.000 de euro, de neluarea masurilor de securitate: "S-a intrat ca-n branza in banca", iar jefuitorii au iesit cu banii care stateau pe ghisee ("precum pe o taraba in piata") intr-un minut si sase secunde. Oficialii institutiei bancare resping insa criticile, sustinand ca banii au fost sustrasi din casierie, iar planul lor de securitate, avizat de Ministerul Administratiei si Internelor, respecta Legea 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor.
Psihiatrul Florin Tudose crede ca jafurile ar putea fi determinate totusi de criza financiara din Occident, care trimite hoti antrenati in lupta cu politiile puternice din Vestul Europei catre Romania. Aici ei gasesc o politie slaba si un "sistem-svaiter" d