Grupul Gorenje, al doilea mare exportator din Slovenia, ia in calcul posibilitatea de a cere un ajutor de stat pentur a putea face fata scaderii drastice a cererii. "Platim taxe de 50 milioane de euro in fiecare luna. Daca aceste plati se pot intarzia, ar fi un ajutor pentru noi", apreciazaFranjo Bobinac, CEo al companiei.In opinia sa, costurile mari de prodcutie si costurile mari ale fortei de munca sunt in masura sa ingreuneze plata darilor catre stat. La acest lucru se adauga faptul ca, numar
Grupul Gorenje, al doilea mare exportator din Slovenia, ia in calcul posibilitatea de a cere un ajutor de stat pentur a putea face fata scaderii drastice a cererii. "Platim taxe de 50 milioane de euro in fiecare luna. Daca aceste plati se pot intarzia, ar fi un ajutor pentru noi", apreciazaFranjo Bobinac, CEo al companiei.
In opinia sa, costurile mari de prodcutie si costurile mari ale fortei de munca sunt in masura sa ingreuneze plata darilor catre stat. La acest lucru se adauga faptul ca, numarul comenzilor din exterior a scazut cu 25%. Cea mai mare scadere s-a inregistrat in Ucraina, unde piata s-a prabusit cu 90%. Deocamdata, masurile luate de companie privesc reducerea orarului de lucru, a productiei, taierea a 10% din salarii. Bobinac sustine ca aceasta situatie nu va putea dura mai mult de 18 luni.
Economia Sloveniei depinde in mare parte de exporturi, iar Gorenje este un important exportator. In plus, 92% din productie merge la export. De asemenea, compania are 9.000 de angajati, care pentru o populatie de doua milioane transforma Gorenje intr-unul dintre principalii angajatori.
Ministrul de Finante sloven, Matej Lahovnik considera ca problema companiilor slovene este aceea ca pot accesa credite cu greutate, dar ca Gorenje nu intampina astfel de dificultati, asa ca nu ar avea nevoie de o amanare de la plata taxelor.