Guvernele tarilor europene, Uniunea Europeana si organizatiile financiare internationale trebuie sa actioneze rapid in ceea ce priveste riscurile legate de expunerea bancilor fata de regiunea estica a continentului in scopul evitarii unei aprofundari a crizei de pe pietele de credit, au avertizat analistii companiei nipone de servicii financiare Nomura, scrie Bloomberg.
Tarile est-europene se chinuie sa refinanteze creditele denominate in moneda straina contractate de locuitorii acestora in decursul anilor de prosperitate economica, pana in 2007, ani in care rata medie de crestere economica a depasit nivelul de 5 procente. Fondul Monetar International, care a oferit sprijin Letoniei, Ungariei, Serbiei, Ucrainei si Belarusului, a avertizat pe 28 ianuarie ca pierderile suferite de banci s-ar putea amplifica in conditiile "transmiterii socurilor intre sistemele bancare ale pietelor mature si cele ale pietelor emergente".
"Sunt necesare masuri urgente in vederea recladirii increderii si preintampinarii riscurilor privitoare la stabilitatea financiara si economica in regiunea euro si in Europa de Est", a declarat Peter Attard Montalto, economist pe piete emergente in cadrul Nomura International din Londra. "Masurile trebuie luate rapid. Situatia a inceput sa se deterioreze in ritm mai accelerat de la sfarsitul anului trecut si exista pericolul ca orice actiune sa vina prea tarziu".
In contextul in care companiile si consumatorii au cautat credite ieftine, exprimate in principal in euro si franci elvetieni, pasivele externe au atins aproape 100% din PIB in Polonia si Cehia si s-au situat la de aproape doua ori Produsul Intern Brut al Ungariei, conform calculelor Nomura.
Expunerea bancilor din zona euro totalizeaza 1.000 de miliarde de euro in regiune, iar incluzand bancile britanice, suedeze si elvetiene, cifra se ridica la 1.130 de miliarde de eur