Tranzitia de la "Ce salariu imi dai?" la "Vreau un job sigur si, eventual, bine platit" s-a facut relativ brusc pe piata muncii. Desi angajatorii devin tot mai selectivi in recrutarea de absolventi, unii tineri pornesc din start cu un avantaj. Care sunt cele mai sigure facultati, care asigura gasirea unui job indiferent de contextul economic?
Cele mai sigure specializari in ceea ce priveste gasirea unui loc de munca par sa fie in prezent facultatile de finante, contabilitate, comert si marketing, din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE), sau cele de electronica sau automatica de la Politehnica, potrivit expertilor in piata muncii chestionati de ZF.
Si criteriile de alegere a unei facultati se schimba atunci cand contextul financiar nu este tocmai favorabil, pe primul loc ca importanta situandu-se posibilitatea de a gasi un loc de munca in momentul absolvirii. In timp ce specializari ca finante, contabilitate, comert sau marketing nu prea "dau gres", indiferent de contextul economic, la polul opus se situeaza facultatile de constructii, ale caror absolventi isi gasesc tot mai greu un loc de munca, in prezent.
Dupa ce in anii '90, universitatile romanesti livrau ingineri pe banda, iar in 2000 a venit randul absolventilor de medicina si drept sa umple piata, in ultimii ani, tinerii au inceput sa se uite cu atentie si spre alte specializari, ca publicitatea, relatiile publice sau studiile economice. In ceea ce ii priveste pe absolventii de ASE, avantajul lor este ca isi pot face loc in mai toate departamentele unei companii. "O facultate cu profil economic suna bine pentru ca iti da o dimensiune a ceea ce inseamna cate un pic din fiecare departament al unei companii: financiar, marketing, sales, logistica, distributie sau management. Politehnica, cu anumite specializari, suna iarasi bine, plecand de la ideea ca, daca esti bun pe un anu