Peste 80% dintre cele 44 de companii de pe Bursa care au raportat pana in prezent rezultatele preliminare pe 2008 au inregistrat pierderi din cauza deprecierii leului si a scumpirii creditarii.
Practic, aproape tot ce au castigat companiile anul trecut din activitatea de baza au dat pe credite la banci sau pe plata altor datorii. Per total, pierderile financiare cumulate ale emitentilor de la Bursa s-au ridicat la 1,1 mld. lei (circa 300 mil. euro), adica aproape cat profitul net inregistrat de BRD, a doua banca din Romania ca marime. In analiza nu au fost cuprinse SIF-urile si bancile.
Raportarile financiare ale companiilor de pe Bursa ofera primele date cuantificabile privind efectele pe care criza financiara le are asupra economiei romanesti. O imagine mai exacta asupra pierderilor din economie va fi disponibila abia dupa jumatatea anului, cand companiile nelistate isi vor publica rezultatele la Ministerul de Finante.
Rezultatele companiilor listate arata ca cele mai mari pierderi au fost determinate anul trecut de deprecierea leului, si nu din activitatea de baza, reevaluarea datoriilor in euro sau in dolari anuland cea mai mare parte a profiturilor din exploatare.
De exemplu, Rompetrol Rafinare (RRC) a inregistrat pierderi financiare de peste 502 mil. lei, desi compania a trecut pe profit in activitatea de exploatare. Compania grupului Rompetrol avea datorii totale de 2,69 mld. lei la sfarsitul lui 2008, in crestere cu 470 mil. lei fata de finele lui 2007, si a platit anul trecut dobanzi de 143 mil. lei, cu 20% mai mari decat in anul precedent.
Rusii de la TMK au inregistrat pierderi de 100 mil. lei din reevaluarea datoriilor Artrom Slatina (ART), care au dus pe pierdere compania, pentru prima data de la privatizare. Compania de foraj si constructii Dafora Medias (DAFR), a omului de afaceri Gheorghe Calburean, a inregistrat o scader