Coproducţia a obţinut Ursul de Argint pentru sunet, trofeu adjudecat, anul trecut, de unul dintre membrii trupei Radiohead, Jonny Greenwood. Sursa: Reuters
Cea de-a 59 ediţie a Festivalului de Film de la Berlin s-a încheiat în tradiţia cu care a obişnuit în ultimii ani lumea filmului: după ce vreme de zece zile a păstrat un „aer hollywoodian”, atenţia concentrându-se asupra marilor staruri, la gala de decernare a premilor, sâmbătă seara, focusul s-a mutat pe filmele de nişă provenite din ţări fără mare tradiţie cinematografică.
Dacă în ultimii ani Berlinala şi-a împărţit trofeele unor producţii din Brazilia, China sau Bosnia, anul acesta a venit rândul Peru-ului, ţară debutanată la festival, să-şi adjudece premiul cel mare, cu „La Teta Asustada”. Aşteptările au fost încă şi mai ridicate anul acesta, printre altele şi datorită preşedintei juriului, actriţa Tilda Swinton, considerată una dintre cele mai „neconvenţionale” celebrităţi din lumea filmului.
În plus, peliculele aflate în competiţie cu greu ar fi putut fi mai diferite: de la thriller politic, la dramă psihologică şi comedie în maniera Hollywood - filme provenite din Peru, Statele Unite ale Americii, România sau Iran s-au numărat printre cele 18 producţii aflate în competiţie pentru Ursul de Aur.
La 23 de ani după „Pas în doi”
Producţia româno-britanico-ungară „Katalin Varga”, regizată de Peter Strickland, a împărţit critica în două tabere: unii l-au văzut printre favoriţii ediţiei, iar alţii au considerat că n-are o şansă reală la un trofeu. Interpreta rolului principal, Hilda Peter, a fost însă considerată favorită pentru Ursul de Argint până cu puţine ore înainte de a fi anunţaţi câştigătorii la categoria Cea mai bună actriţă. În cele din urmă, „Katalin Varga” a fost răsplătit cu Ursul de Argint pentru „contribuţie artistică remarcabilă”, iar